Четверг, 28.03.2024
Комунальний заклад "Бесарабівська гімназія" Кегичівської селищної ради


Меню сайту






PISA












Поиск
Друзья сайта



05:17
Збір макулатури

            Ми часто говоримо: «Земля – колискова людства». А яка вона – Земля? Для кожного своя, неповторна, особлива – і в той же час для всіх – єдина.  «Своя» - тому що кожний бачить Землю по-своєму, а «єдина» - тому що, якщо щось трапляється із Землею в одному місці, то ми відчуваємо це на всій її території. На Землі створені особливі умови існування людства. Навіть прямуючи до  інших планет, людина бере із собою (у космічний корабель, скафандр та інше) земні умови існування.

               В Конституції нашої  країни  записано: «Кожний громадянин зобов’язаний берегти природу, охороняти її багатства». Підкреслюю слово «ЗОБОВ`ЯЗАНИЙ». Існують такі самі статті і в конституціях інших країн. А як же обстоять справи у дійсності.

               Із надр землі виймається щорічно 100 мільярдів тон мінералів ( по 25т на людину). З них більше 90% йдуть на відходи. Марнотратство людей, прагнення  до збагачення будь-якою ціною – одна з головних загроз ресурсам планети. Світовий океан, визначальне обличчя нашої біосфери, гине. Він покритий нафтовою плівкою, в нього скидають побутові  та промислові  відходи. Із-за них гине риба, водорості.  

              Лісний покрив скоротився на 60-65%. Адже ліси називають легенями планетами, завдяки ним поповнюється  дефіцит кисню  на землі.  Деякі міста центральної Європи поглинають кисню більше, ніж здатні відтворити навколишні ліса. Проте вирубка тропічних лісів йде зі швидкістю  20 га за хвилину. У нас майже зведені на «ні» хвойні ліси. Найцінніші породи змінені  на низькопродуктивні. При сучасних темпах лісозаготівлі ми використовуємо    ліси, що залишилися за 50-60 років, а відновлення лісів відбувається за 100-120 років. Для чого ж рублять стільки лісів? По-перше потрібні нові пощаді для сільського господарства. По-друге деревина потрібна на виробництві, будівництві та інших галузях промисловості. Із деревини виготовляється папір. З кожним роком її потрібно все більше і більше.

              Давайте розглянемо використання деревини з точки зору школи. Отже,  з паперу виробляють зошити та підручники.  І робляться вони не просто з паперу, а з паперу високої якості. Один підручник важить приблизно 200 гр. Щоб отримати 60 кг паперу потрібно 1 велике дерево. Спробуйте зробити власні розрахунки…

               І це тільки на підручники, а ще посібники, зошити!!!

                Підручники і зошити безумовно потрібні, але відноситися до них треба бережно. Чи варто рубати дерева, знищувати красу, наносити шкоду здоров’ю? А може краще обгорнути підручник, підклеїти його, не малювати в ньому, не рвати сторінки? Може краще розтягнути термін користування підручником не на 3 – 4 роки, а на 5 – 6 років?  Може краще приймати активну участь у зборі макулатури? Адже 1т  макулатури допоможе зберегти 5 м3 деревини, а з 5м3 деревини можна отримати 225 тис. шкільних зошитів.  

Саме  на цей заклик і відгукнулися учні нашого НВК. Протягом І семестру було оголошено конкурс на найбільшу кількість зібраної макулатури учнями НВК. Найактивнішими виявилися учні молодшої шкільної ланки. Переможцями серед 1 – 4 класів стали учні 4 класу (вчитель Парамонова В.М.). серед учнів середньої ланки переможці – 6 клас (класний керівник Баткіна В.В.), старша ланка -11клас (класний керівник Зайченко Ю.С.) . але на цьому збір макулатури не припиняється.

З цього всього можна зробити висновок про наше  відношення не тільки до підручників і не стільки до підручників, а про  відношення до природи. Адже ми всі досить дорослі для,  щоб не зрозуміти цей зв'язок.

               На закінчення хочу сказати. Земля у нас одна. Часто письменники порівнюють її з кораблем. Цей корабель має все необхідне для нескінченно довгої мандрівки у всесвіті. Механізм життя надзвичайно міцний, але не необмежений. Це тільки в фантастичних фільмах герої у останню мить перед катастрофою сідають на інший корабель і улітають до зірок. Ні! У випадку «поламки» нашого корабля, пересісти нам буде нікуди. Ми усі залишимося тут на Землі. Треба берегти то, що в нас є. Треба міняти відношення до природи. І починати треба з малого: з підручників. 

Прикрепления:
Категория:  | Просмотров: 784 | Добавил: besarabsh | Теги:  | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0

Имя *:
Email *:
Код *:

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0


Календар
«  Апрель 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архив записей
Copyright MyCorp © 2024